12 Kasım 2014 Çarşamba

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?


Burun kanaması yaşayan bir kişiye ne şekilde yaklaşmalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz? İşte bu konuda bir derleme yapmak istiyoruz.

Öncelikle burun kanaması geçiren bir kişiyi hemen oturur pozisyona getirmemiz ve burunda biriken bütün kanı boşalttırmamız gerekiyor. Burada önemli olan şey; asla kişiyi yatar pozisyona getirmemizdir. Çünkü bu pozisyonda, vücuttaki kan buruna çok daha kolay bir biçimde ulaşmaktadır. Bu sebeple, oturur pozisyon birinci tercih olmalıdır. Burun kanaması geçiren kişiyi oturttuktan sonra, sümkürmesini sağlıyoruz ve burundaki bütün kanı temizlemiş oluyoruz.

Bu aşamadan sonra kanın ne şekilde ve nereden geldiğini kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer kan, burun deliklerinden geliyor ise bu ön kanamadır. Ancak kan boğaz kısmına akıyorsa ve tükürüğe karışıyorsa buposterior kanamadır. Bu tür kanamaların tedavisi için en yakın hastaneye gidilmesi gerekmektedir.

Ancak kanama sadece ön kanamadan ibaret ise yapacağımız şeyler şunlardır; önümüze bir kap alıyoruz ve sümkürtme hareketi ile kanı bu kaba boşaltıyoruz. Bu kısımda önemli olan şey; sümkürdükten sonra burnumuzu sıkmamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder