12 Kasım 2014 Çarşamba

Dudak hastalıkları nelerdir?


Dudak hastalıkları kategorize edildiğide iç dudak hastalıkları, dış dudak hastalıkları ve iç dudak hastalıkları olarak üç ana gruba ayrılmaktadır. En sık rastlanılan dudak hastalığı ise dış dudak hastalığı kategorisinde yer alan ve tıp dilinde herpes olarak anılan uçuklardır. Uçuk virüsü nedeni ile meydana gelen uçuklar çoğu zaman kendiliğinden geçerken uzun süren ya da yayılım gösteren uçuk tedavisi için uçuk kremleri kullanılmaktadır.

Bir diğer yaygın görülen dudak hastalığı ise iç dudak hastalığı olarak bilinen aft’lardır. Aft tedavisi yapılmadığı takdirde yayılım gösteren ve tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle mutlaka doktora gidilerek aft için ilaç kullanımı gerekir. Aft bitkisel tedavi yöntemleri bulunmakla beraber aft tedavisi için mutlaka yine de bir doktorun muayenesi şarttır.

Dudak hastalıkları arasında doğumsal olarak görülen bir hastalık türü de yarık dudak ya da bilinen bir diğer ismi ile tavşan dudak hastalığıdır. Aslında tüm insanların anne karnında ilk oluşuma başladıkları anda dudakları yarık bir haldedir. Gebelik ilerledikçe dudaklar yapışır ve normal görünümünü alır. Ancak bazı hamileliklerde bu birleşme gerçekleşmez ve bebek yarık dudaklı olarak hayata gelir. Yarık dudak neden olur sorusu günümüzde kesin olarak bulanamamış olsa da genetik faktörlerin ve akraba evliliklerinin neden olduğu düşünülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder